Gezondheid en Verzorging

Alles wat je wilde weten over de antigeentest en het coronavirus

De antigeentest is een van de ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Deze test kan de aanwezigheid van het virus in het lichaam van een persoon opsporen, zodat dit snel detecteerbaar wordt en je snel vervolgstappen kunt ondernemen. In deze blogbijdrage bespreken we daarom alles wat je moet weten over de antigeentest: wat het is en hoe het werkt. Ook gaan we het hebben over de voor- en nadelen van deze test in vergelijking met de PCR test.

Wat de antigeentest is

De antigeentest is een van de twee testen waarmee de aanwezigheid van het coronavirus in het lichaam van een persoon kan worden opgespoord. De antigeentest wordt gebruikt om de aanwezigheid van een antigeen op te sporen van het coronavirus. Antigenen zijn eiwitten die door virussen worden geproduceerd en die het virus in staat stellen zich aan cellen te hechten en deze binnen te dringen. De aanwezigheid van een antigeen wijst erop dat een persoon met een virus is besmet.

De voordelen van de antigeentest

Je kunt ervoor kiezen om de antigeentest door een testaanbieder af te laten nemen, of door dit zelf te doen in de vorm van een zelftest. De antigeentest zoals deze wordt aangeboden bij een testaanbieder wordt ook wel een sneltest genoemd. Zowel de zelftest als de sneltest zijn dus beide een antigeentest. Het voordeel van deze testen is dat je relatief snel je resultaat terug hebt. Bij een zelftest gebeurt dit binnen 15 minuten. Bij een sneltest heb je vaak na een half uur het resultaat via de mail.

Antigeentest en andere testen

Er zijn een aantal verschillen tussen de antigeentest en de PCR-test. Het duidelijkste verschil is dat de antigeentest de aanwezigheid kan opsporen van het antigeen. Een PCR test is veel nauwkeuriger en wordt daarom door meer landen geaccepteerd als geldig bewijs als je op reis wilt. Een nadeel van deze test is dat het vaak langer duurt voordat je je uitslag terug hebt. Bij de GGD kan dit soms twee dagen duren. Bij andere testaanbieders varieert dit vaak. Als je een test wilt laten doen omdat je een testbewijs nodig hebt, is het dus verstandig om te kijken of het resultaat van een antigeentest ook wordt geaccepteerd. Tenslotte is het ook verstandig om te kijken naar hoe oud het testbewijs maximaal mag zijn. Het bewijs van een antigeentest is over het algemeen namelijk minder lang geldig dan die van de PCR test.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader