FietsenWebwinkels

Damesfietsen hebben een lage instap

Damesfiets of fiets met lage instap?

Onze wereld is razendsnel aan het veranderen op een haast overweldigend aantal aspecten ervan. Nu zal menigeen zich afvragen wat dat in hemelsnaam met fietsen te maken heeft, maar ook daar sluipen er elk jaar nieuwigheden en veranderingen in.
Verreweg de grootste is waarschijnlijk de toevoeging van een elektrische ondersteuningsmotor. Deze was in eerste instantie bedoeld voor mensen die graag wilde blijven fietsen, maar daar met de tijd steeds meer moeite mee kregen. Je denkt hier dan vooral aan ouderen en mogelijk de minder valide medemens.
Een andere verschuiving vindt plaats als gevolg van het verdwijnen van een duidelijke begrenzing tussen de seksen, tussen de uitgesproken damesfiets en de uitgesproken herenfiets.

Een wandeling door een tastbare winkel

Ik liep enige dagen geleden bij mijn, en ik noem het mijn want ik koop daar al 30 jaar mijn fietsen, lokale fietsenboer binnen, omdat ik wat vragen had. Gelukkig heb ik al geruime tijd geen nieuwe fiets hoeven aan te schaffen, want ik heb al diezelfde geruime tijd geen last gehad van de populaire bezigheid van het fietsen jatten. Mijn laatste aankoop dateert van 5 jaar geleden, toen ik een baan kreeg als postbezorger en daarvoor was een dames / transportmodel de ideale optie. Hier ziet de oplettende lezer al een eerste versoepeling van het traditionele gendermodel: als man kocht ik dus een damesfiets.

Tijdens het gesprekje met de verkoopster en eigenaresse van de fietsenwinkel liepen we door de zaak en hadden we het over het aanbod. Hierbij viel het op dat dat er beduidend meer damesfietsen dan typische herenfietsen stonden uitgestald. Eén van de redenen daarvan is dat naast deze twee traditionele modellen vooral de transportfiets, de omafiets en de elektrische fiets in populariteit zijn gegroeid. Deze modellen komen voornamelijk voor als damesfiets, dat wil dus zeggen met een zogenaamde lage instap. Ook mijn transport / postbezorgersfiets had deze lage instap, want als je voortdurend op en af moet stappen gedurende 4 tot 8 uur, dan zit je zo opgezadeld met een liesbreuk.

Damesfietsen

Hoe biedt een verkoper zijn fietsen aan?

Ondanks een zekere verwatering sprak de verkoopster dat vooral jongens nog steeds aan een typische jongens- of mannenfiets worden geholpen, geheel volgens het misschien wel gedateerde genderpatroon. Bij een jongensfiets heb je dus nog steeds een hoge instap, die met een achterzwaai over het zadel, omdat de bovenbuis van het frame in de weg zit. Heel vaak denken ouders niet verder en heeft dat voldoende invloed voor jongens om voor een herenfiets te kiezen. Toch zien we de keuze voor een damesfiets toenemen onder jongens, vooral van het type transportfiets. Deze zijn namelijk uitermate handig voor schoolgaande jeugd, en ideaal voor de sportvereniging.
Als gevolg van deze ontwikkeling gaf ik aan dat het in het vervolg misschien wel handig zou zijn om af te stappen van deze traditionele naamgeving, de heren- en de damesfiets. Om dergelijk uitgesproken typeringen te vermijden, zou een verkoper in de toekomst misschien beter kunnen spreken van fietsen met een hoge en fietsen met een lage instap.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader