Auto's, Motoren & Banden

De weg op na het halen van een rijbewijs

U wil binnenkort uw rijbewijs halen, maar wat komt daar bij kijken? Voordat u de weg op gaat, moet u denken aan een paar belangrijke eisen. Zoals het inplannen van een afspraak om uw rijbewijs op te halen of het maken van een pasfoto. Om te zorgen dat er niets over het hoofd gezien wordt staat hieronder alles voor u op een rijtje. 

 

Rijlessen

Het halen van een autorijbewijs bestaat uit twee hoofddelen: het theorie-examen en het praktijkexamen. Om te starten met rijlessen moet u beginnen met het kiezen van een goede rijsschool. Tijdens de eerste rijlessen maakt u kennis met de auto en begint u voor het eerst onder begeleiding te rijden. Na een tijdje moet u theorie-examen doen om te laten zien dat u gevaren herkent, de verkeersregels weet en inzichten beheerst.

 

Praktijkexamen

Een ander belangrijk onderdeel voordat u praktijkexamen mag doen, is de gezondheidsverklaring. Dit is een check om te kijken of u lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om te rijden. Als u het rijden al aardig onder de knie heeft en de bijzondere manouvres al goed kan uitvoeren, kunt u een Tussentijdse Toets uitvoeren. Deze toets is niet verplicht, maar hierbij kunt u al wel wennen aan de examensituatie. Uiteindelijk gaat u examen doen. Als u het examen voldoende heeft afgerond, kunt u uw rijbewijs gaan aanvragen bij het gemeentehuis. 

 

Aanvragen

Gefeliciteerd, u mag uw rijbewijs aanvragen. Een rijbewijs aanvragen en afhalen kan bij het gemeentehuis waar u staat ingeschreven. Hiervoor moet u waarschijnlijk een afspraak maken. Na het aanvragen, kan het rijbewijs na 5 werkdagen worden opgehaald. Er zijn een paar dingen die meegebracht moeten worden bij het aanvragen van een rijbewijs:

  • Een pasfoto
  • Geldig identiteitsbewijs 
  • Een pinpas of contant geld 

 

Begeleiderspas 

Als u nog jonger bent dan 18 jaar, maar al wel uw rijbewijs heeft gehaald, kunt u een begeleiderspas aanvragen. Met deze pas mag u autorijden, zolang de begeleider naast u zit. Er zijn een paar voorwaarden waar een coach zich aan moet voldoen. Zo moet de coach minimaal 5 jaar zijn rijbewijs in bezit hebben, moet de coach minimaal 27 jaar oud zijn en mag de coach geen aantekeningen op zijn rijbewijs hebben. 

 

De weg op

Voor u de weg op gaat, is het belangrijk om u en uw auto goed te verzekeren. 

Een autoverzekering afsluiten kan gemakkelijk bij één van de vele verzekeraars in ons land.

In Nederland is het verplicht om een Wettelijke Aansprakelijksheidsverzekering (WA-verzekering) te hebben voordat u de weg opgaat. Met deze verzekering ben je verzekerd voor het maken van schade aan (spullen van) anderen. Daarnaast kan u er voor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Er zijn bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen voor diefstal of schade die u aan uw eigen auto maakt. Bekijk gemakkelijk online welke autoverzekering bij jou past. 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader