Een bruiloft fotograferen het persoonlijke contact is essentieel
De kus, het moet haast wel de kus zijn!
Heeft u zich wel eens afgevraagd wat het meest significante moment binnen een huwelijksvoltrekking is ( of samenlevingsovereenkomstgebeurtenis) en misschien zijn daar de meningen over verdeeld. Zijn het de woorden van de ambtenaar die twee verliefde mensen met elkaar verbindt, of misschien wel de geloften, vaak zelf geschreven en uitermate persoonlijk, die hierin de boventoon voeren? Velen zullen denken dat het uitwisselen van de ringen het moment suprême vertegenwoordigen, maar toch kunnen we er bijna niet omheen dat het de kus moet zijn, de ultieme verzegeling van deze bond, band en verbintenis.
En als je eenmaal tot deze conclusie gekomen bent, kun je er ook niet meer omheen dat een foto, een opname, een superkiek van dit meest intieme moment van heel de bruiloft perfect op beeld moet komen te staan. Dat kan alleen als er een persoonlijke rapport ( niet rapport met een harde ort, maar eentje uitgesproken zonder t en een lange rrrrrrr) aanwezig is. Het is een gevoel van vertrouwen tussen aanstaand bruidspaar en huwelijksfotograaf.
Misschien ietwat overdreven, maar toch…
Nu is het verhaal in de inleiding over de kus misschien wat over de top, maar waar het bij de bruiloftsfotograaf om gaat, is dat hij of zij al voor de betreffende dag een zekere band opbouwt met, op zijn minst, het koppel. Of je als fotograaf van een huwelijksdag nu voortdurend aanwezig bent met aanwijzingen voor de foto’s of vooral spontaan aan de gang gaat, in beide gevallen ben je een soort van indringer. En niet eens zomaar een indringer, maar eentje die bezig is om alle belangrijke momenten op de gevoelige plaat vast te leggen. Dat is op zijn minst een persoonlijke inbreuk op de privacy, hoewel natuurlijk met toestemming. Met niet alleen vakkundigheid en organisatievermogen, maar ook met bijvoorbeeld humor zal de fotograaf bruid en bruidegom, of welke andere vorm van samenleven er ook wordt aangegaan, moeten overtuigen dat ze erop kunnen vertrouwen dat het met uiterste respect voor de regels wordt gedaan.
Om het kort samen te vatten: de aanwezigheid van een fotograaf, zelfs onopvallend, moet op zijn minst helemaal geen reactie opleveren. Als het dan toch gebeurt, dan het liefst een glimlach van vriendelijke waardering, van vertrouwen en van de wetenschap, dat de huwelijksfotografie in goede handen is.
Rappooooorrrrrrr, hoe doe je dat?
Eigenlijk zijn er in de vorige paragraaf al een paar zaken aangegeven, zoals vakkundigheid en humor. Een goed kennismakingsgesprek vormt de basis van de opbouw van zo’n rapport. Overigens hoeft dat niet altijd alleen met het bruidspaar te zijn, want er kunnen ook andere essentiële personen bij betrokken worden. Op de foto’s staat echter wel het huwelijk centraal, dus een goede band met de twee gelukkigen staat absoluut centraal.
In principe hebben zij ook de leiding als het gaat om ideeën en invullingen, waarbij de bruiloftsfotograaf mogelijk zelf wat suggesties aanlevert of op zijn minst aangeeft welke ideeën praktisch haalbaar zijn.
Je kunt je afvragen of je een huwelijksreportage moet doen als dat vertrouwen er niet is, en dat oordeel ligt eigenlijk ook bij beide partijen. Voor het koppel zal het vooral een kwestie van gevoel zijn, voor de fotograaf of hij of zij op basis van eigen vakmanschap toch in staat zal zijn het gewenste fotowerk af te leveren.
Woonachtig in Den Haag of Rotterdam?
Ben je woonachtig in de gemeente Den Haag of Rotterdam? Probeer ook lokaal een trouwfotograaf in Den Haag of een trouwfotograaf in Rotterdam te zoeken. Soms kan dit handiger zijn dan iemand ver van je woongemeente.
Heel veel succes met je zoektocht en bruiloft alvast!
Lees ook onze andere leuke en informatieve blogs.