FietsenWebwinkels

Elektrische fietsen zijn goedkoop

Is een goedkope elektrische fiets geen duurkoop?

Een goede fiets mag wat kosten, maar het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen. Het probleem hierbij is wat men precies bedoeld met een ‘goede’ fiets? Objectief gezien is dat de kwaliteit van de onderdelen en natuurlijk het eindproduct, gecombineerd met de prestaties. Vooral design, maar ook iets als zitgemak vallen onder subjectieve waarderingen en dat ligt iets vager.
Voor de elektrische fiets geldt in principe hetzelfde. Naast de standaard onderdelen van een gewone fiets komen daar echter accu, motor en computer bij en dat zijn niet de minste en zeker niet de goedkoopste onderdelen. Juist deze drie maken de elektrische fiets beduidend duurder, waarbij het gemiddelde voor een degelijke e-bike toch al snel boven de €2000 ligt. Dat is veel geld, te veel voor menigeen en die zoeken dan goedkopere opties. Die zijn er gelukkig best wel veel, maar wat lever je dan in? Een fiets kopen doet wonderen!

Waar zitten de verschillen tussen een dure en goedkope elektrische fiets?

Op zich kun je deze onderverdelen in twee groepen: onderdelen en montage. Waar het dus op neerkomt is welke kwaliteit onderdelen en materialen er gebruikt zijn en hoe deze als geheel tot een fiets gemaakt zijn.
We beginnen met de basis:
Het frame, zadel, stuur, pedalen, spatborden, ketting
Op zich zullen de gebruikte materialen hetzelfde zijn, hoewel zelfs de kwaliteit van bijvoorbeeld de metalen kunnen verschillen. Bij goedkopere fietsen en e-fietsen wil er nog wel eens bezuinigd zijn op hoe de diverse onderdelen met elkaar verbonden zijn. Dat kan ten koste gaan van de stevigheid en stabiliteit van de fiets.
Remsysteem
Hoe duurder het rijwiel, hoe geavanceerder de remmen. Bij dure fietsen zie je dan bijvoorbeeld hydraulische schijfremmen, terwijl de goedkopere modellen het moeten doen met remblokjes.
Versnellingen
We zien hier vooral verschillen in aantal, van 3 tot 6 of 7, en bij een achterwielmotor is alleen een derailleur beschikbaar. Die zijn dan weer kwetsbaar en onderhoudsgevoelig.
Verlichting
Goedkopere modellen zullen nog gebruik maken van een dynamo en eenvoudige voor- en achterverlichting. Bij duurdere modellen is de dynamo in de naaf ingebouwd, praten we over LED en gaat het licht automatisch aan als het donker wordt.

Elektrische fietsen
Spatborden, bagagedrager
Deze kunnen bij goedkopere fietsen van beduidend mindere kwaliteit zijn en soms gebrekkig gemonteerd zijn.

Specifieke verschillen voor de elektrische fiets:
Accu
Hoe goedkoper de fiets, hoe minder de batterij. Dat wil zeggen minder laadvermogen, minder uitgangsvermogen, langere laadtijden en kortere levensduur.
Motor
Goedkopere elektrische fietsen hebben bijna allemaal een voorwielmotor, een ondersteuningssysteem dat de fiets als het ware vooruit trekt en werkt met een bewegingssensor. Zodra je wiel begint te draaien, gaat de motor werken. De duurdere middenmotor werkt naast met een trapkrachtsensor en biedt pas hulp aan als de druk te groot wordt, als je dus te hard moet trappen.
Display
Tenslotte is er nog de computer met instellings- en afleesscherm. Hoe goedkoper de fiets, hoe eenvoudig de display.

Tenslotte…

Heel simpel gezegd: als je een elektrische fiets veel wilt gebruiken, kun je beter voor een duurder model gaan. Is het slechts voor sporadisch, maar misschien toch noodzakelijk gebruik, dan kun je voor een goedkoper model gaan. Verstandig is daarbij je goed voor te laten lichten en vooral te vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader