Computer-ICT

Excel voor beginners

Excel, Microsoft Excel of Office Excel zijn allang ingeburgerde namen in de wereld van de computerprogramma’s. We staan er meestal dan ook niet bij stil waar de naam Excel vandaan komt. Toch is kennis van waar iets vandaan komt vaak een startpunt om iets te begrijpen of iets te leren. Voor de beginner in Excel hebben we dan ook het volgende antwoord gevonden:
Vóór Windows was er DOS, een besturingssysteem gebaseerd op het intypen van commando’s in tegenstelling tot het aanklikken van mogelijkheden met Windows. Ook DOS had al een rekenbladprogramma, uitgebracht door Lotus, namelijk 1-2-3. Microsoft wilde een spreadsheetprogramma dat alles kon wat Lotus 1-2-3 kon, maar dan vele malen beter en gemakkelijker in gebruik. Het moest excelleren en werd dus Microsoft Excel. Nu wordt Excel als naam gebruikt voor vrijwel elke vorm van spreadsheetsoftware van welke fabrikant dan ook.
Best leuk om te weten dus en de betekenis voor de beginner in MS Excel is die van gebruikersgemak en ongekende mogelijkheden. Al met al is het gewoon de moeite waard om niet alleen ermee te beginnen, maar ook verder te gaan in de ontdekkingsreis van wat Excel allemaal voor jou of je bedrijf kan betekenen.

De beginnende Exceller

Er zijn verschillende manieren om met Microsoft 9ffice Excel te beginnen:

Zelfstudie
Hier ga je zelf aan de slag, opent het programma, vult gegevens in en vervolgens pas je alle beschikbare opties één voor één toe om te kijken wat voor effect dat heeft.
o Met behulp van de helpfunctie van Excel zelf
o Met behulp van leerboeken Excel voor Beginners
o Met behulp van video’s, zoals die talloze te vinden zijn op bijvoorbeeld YouTube
Omdat een mens vooral audiovisueel het meest oppikt, lijkt een combinatie van alle drie een ideale thuismethode voor de kennismaking met MS Excel.

• De cursus Excel voor beginners
Er is een enorm aanbod in onderneming, maar ook individuen die met alle plezier en natuurlijk een vergoeding mensen de kneepjes van Excel willen bijbrengen. Zo zijn er alleen in Amsterdam al tientallen mogelijkheden om je bij zo’n cursus Excel aan te sluiten, ook, of misschien wel vooral, als het om beginners gaat. Deze cursussen worden vaak online aangeboden, soms klassikaal, maar meestal een combinatie van beiden. Binnen zo’n instelling is het dan ook mogelijk vervolgcursussen te volgen tot Excel zelf geen geheimen meer voor je heeft.

Maar waarom wil je eigenlijk Excel leren?

Eigenlijk is dit een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen. Het antwoord ligt vaak op het gebied van functionaliteit, van praktische waarde. Cursussen Excel, zelfs voor beginners, zijn namelijk niet goedkoop, zeker de goede niet. Voor je het weet ben je zo een paar honderd euro kwijt voor alleen basiskennis en dat is veel geld. We zien dan ook vaak dat bedrijven en ondernemingen het aanbieden voor hun werknemers, vooral als men Excel wil gaan gebruiken voor Power BI. Met Power BI cursus worden aan de hand van alle ingevoerde gegevens van een bedrijf verbanden gelegd. Wordt aangegeven hoe efficiënt je bedrijf is en hoe dit te verbeteren. Excel maakt daar een belangrijk deel van uit. In een dergelijk geval kan zelfs een Excel cursus voor beginners al bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader