Huizen nét buiten het centrum populairder dan ooit
De stijgende prijzen in de stad zorgen ervoor dat steeds meer mensen net buiten de stad willen wonen. Hier is net meer ruimte en kan men vaker genieten van een tuin. En dat deze wijken en dorpen rondom een stadscentrum populair zijn, zien we terug in de prijzen. Die rijzen de pan uit.
Een prijsstijging om van te janken
Tijden zijn veranderd. Waar iedereen eerst lachte om de enorme prijsstijging in de steden van de randstad, stijgen nu overal de huizenprijzen. Er blijft geen regio gespaard. De oorzaak? Een groot tekort aan woningen en daarmee het gebrek aan balans tussen vraag en aanbod. Nooit eerder waren huizen in Nederland dan ook zo duur als nu. Een gemiddeld Nederlands huis kost vandaag de dag bijna 4 ton!
Het verschil in wijken in de stad
Waar vier jaar geleden in de top-40 wijken van Nederland de prijzen niet boven de €300.000 uitkwamen, ligt dat nu heel anders. Bij maar liefst twaalf wijken steeg de gemiddelde prijzen boven de 3 ton uit. Hierbij steeg de koopsom van een woning met gemiddeld 50 procent, waarbij de Rotterdamse wijk Charlois aan kop gaat met 53 procent.
Ook probleemwijken zijn hip
Wie denk dat je in een probleemwijk wel een goedkoop huis vindt, heeft het mis. Wijken die het hardst stijgen, lijken namelijk de wijken met kleinere arbeiderswoningen en gezinswoningen in de buurt van stadscentra te zijn. Hiertussen zitten een aantal ‘aandachtswijken’. Deze leven met de komst van nieuwe eigenaren nu helemaal op.
Hoe zit het net buiten Amsterdam?
Naast de buitenwijken zijn ook steden en dorpen rondom grote steden steeds meer in trek. Het is helemaal niet meer gek om net buiten Amsterdam te wonen. Een makelaar Zaandam en makelaar Amstelveen zagen sinds 2017 de prijzen in hun regio respectievelijk bijna 40% stijgen. Dat is dus minder dan in Amsterdam zelf, hoewel daar het plafond al eerder in zicht is doordat prijzen daar al langer stijgen.
Wanneer je kans van slagen wilt, zijn de regio’s Zeeland, Overijssel en Limburg het minst in trek. Ook al is daar ook een stijging, deze komt niet boven de 30% uit.