Fietsen

Is fietsen op een elektrische fiets gezond?

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een elektrische fiets in plaats van een traditionele. Een elektrische fiets heeft namelijk een aantal voordelen, waar ik later op terug kom. Wanneer iemand toe is aan een (nieuwe) damesfiets, kan zij twijfelen of men voor een e-bike zal gaan. Dat komt dan o.a. door de vraag of fietsen op een elektrische fiets gezond is. Soms wordt ook wel gezegd dat een e-bike voor luie fietsers is. Dit is echter niet het geval.

Fietsen op de e-bike is gezond

Eerlijk is eerlijk: een elektrische fiets vraagt minder inspanning dan een gewone. Maar mensen die een e-bike hebben gekocht, ervaren dat ze nu sneller de fiets in plaats van de auto pakken dan ze deden met een gewone fiets. Doe je dit enkele keren per week, dan is dit lichaamsbeweging die je anders niet gehad zou hebben. Die lichaamsbeweging zorgt er, net als bij een gewone fiets, voor dat de zuurstofopname in je bloed beter wordt. Ook wordt je conditie beter.
Bovendien heeft de elektrische fiets meerdere standen, dus kun je zelf de mate van ondersteuning kiezen. Hoe lager de stand die je gebruikt, hoe meer je zelf moet doen. Je kunt er voor kiezen om de stand met de hoogste ondersteuning alleen te gebruiken bij flinke tegenwind of bij een helling.
Ook is het zo dat mensen die recreatief fietsen met een elektrische fiets langere tochten maken dan met een gewone fiets, dus eigenlijk fiets je dan met de e-bike juist meer.
Een elektrische fiets is ook een goede aanschaf woon- en werkverkeer. Ga je nu met de auto omdat je er met de fiets te lang voer doet en omdat je niet bezweet op het werk wilt aankomen? Met een elektrische fiets kun je tot maximaal 25 km per uur gaan, dus ben je sneller op het werk. En nog fris ook! Goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu. Je laat immers de auto staan!

E-bike i.p.v. OV

Misschien heb je een zoon of dochter die met een OV-jaarkaart naar school gaat. Dan weet je wat zo’n jaarkaart kost. Vergelijk dat eens met een e-bike. Dan zul je zien dat je met een OV-jaarkaart duurder uit bent dat met de aanschaf van een e-bike. En wellicht is je kind nog sneller op school ook!

Elektrische fietsen

Elektrische fiets in de trein

Wanneer je met de trein naar het werk gaat, dan staat misschien je auto de hele dag op het station. Of je gaat met openbaar vervoer naar het station en op de plaats van bestemming met openbaar vervoer naar je werk. Dan is het handig om een vouwfiets mee te nemen in de trein. Dat scheelt je de kosten voor het openbaar vervoer en afhankelijk van de afstand naar het station ben je er misschien nog sneller ook! Elektrische fietsen zijn er in alle modellen en natuurlijk hoort een elektrische vouwfiets daar ook bij.

Conclusie

Ja, fietsen op een e-bike is gezond. Denk je er over om een elektrische fiets aan te schaffen in plaats van een gewone? Dan kun je dat met een gerust hart doen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader