FietsenWebwinkels

Transportfietsen zijn oprecht populair

Waarom zijn transportfietsen zo populair?

Jazeker, ik heb er ook eentje, zo’n transportfiets. Er was zelfs een moment dat ik meerdere fietsen had:
• die transportfiets dus,
• een degelijke herenfiets met 7 versnellingen,
• een vouwfiets voor woon-werkverkeer (fiets-trein-fiets),
• een racefiets voor toertochtjes bij mooi weer, In Noord-Brabant kun je daarvoor namelijk alle kanten op voor bos, heide, weilanden, dorpjes en ga zo maar door
• en daarbovenop had ik ook nog een step. Die heb een tijdje gebruikt voordat ik een vouwfiets had en die gebruikte ik voor woon-werk en voor de conditie.
Je kunt dus stellen dat mijn berging aardig vol stond, maar ondertussen zijn er nog maar twee van over: een lichtblauwe, wat apart van design zijnde Giant herenfiets en de goedkope, bij de Gamma gekochte, transportfiets.
Die laatste gebruik ik absoluut het meeste en alleen als de afstanden wat groter zijn, bezoekje aan mijn zus of het ziekenhuis, dan pas wordt de chique fiets ingezet. Voor even naar de stad, bijna op loopafstand trouwens, het station als ik met de trein verder wil, boodschappen en andere korte ritjes, is de transportfiets het aangewezen rijwiel.

Transportfietsen

Allround handig

Zoals je in de inleiding gelezen hebt, zie je dat ik voor diverse doelen een andere fiets heb gehad. Uiteraard is dat alleen te handhaven als er genoeg fietspaden en veilige wegen zijn. Hoe beter deze infrastructuur, hoe groter de kans dat men er gebruik van maakt. Als bijvoorbeeld blijkt dat je met de fiets sneller op je werk bent dan met de auto, dan is de keuze snel gemaakt. De vraag alleen nog is wat voor fiets daarvoor te gebruiken.
Die keuze zul je ook willen maken als het gaat om kinderen, die met de fiets naar school gaan, een fiets om boodschappen te doen of naar de sportvereniging te gaan of een fiets waar je gemakkelijk kleine kinderen mee kunt nemen.
Daarvoor kun je natuurlijk je goede, en dus wat duurdere rijwiel voor nemen en zo’n fiets hebben we bijna allemaal wel. Voor direct, intensief gebruik voor relatief korte afstanden heb je echter liever een robuuste, wat zwaardere fiets, die tegen een stootje kan en die je met bagage of kinderen wat extra kunt belasten.
En dat is de transportfiets!
Het is een allrounder, niet voor alles geschikt, want als racefiets of crosser kun je beter iets anders kiezen. Op vele andere gebieden is de transportfiets echter goed inzetbaar.

Woon-werkverkeer en de elektrische transportfiets

Omdat de transportfiets nu eenmaal niet bepaald een lichtvoetig imago heeft, is er lange tijd een maximum afstand geweest voor bijvoorbeeld een gezonde en milieubewuste manier om naar het werk te komen. Daarvoor zet je liever een racefiets of gewone fiets met voldoende versnellingen in. Dat is aan het veranderen met de komst van de elektrische transportfiets, maar bijvoorbeeld ook flitsfietspaden tussen diverse steden. Voor afstanden tot ongeveer 20 kilometer hoef je dan niet eens zo duur uit te zijn en kun je gaan voor wat minder geavanceerde modellen. En opladen dan? Dat kan mooi als je zelf aan het werk bent, of als je weer thuis zit, hoewel de elektrische transportfiets natuurlijk ook voor zoveel andere doeleinden gebruikt kan worden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader