Business

Wat als je voor de rechter moet verschijnen?

Als je voor de rechter moet verschijnen, is dat meestal voor een strafbaar feit. Je kunt er dan voor kiezen om zelf naar de rechtszaak te gaan, of om de verdediging aan je advocaat over te laten. In dit artikel vertellen we je meer over wanneer je voor de rechtbank moet verschijnen voor een strafbaar feit.

 

Wanneer je voor een strafbaar feit voor de rechtbank moet verschijnen, kan het zijn dat dit voor het procesrecht in Den Bosch is. Je krijgt dan een dagvaarding waarin staat van welk strafbaar feit je wordt verdacht. Verder staat in de dagvaarding hoe laat en wanneer je wordt verwacht in de rechtbank.

Bezwaar

Je kunt ervoor kiezen om bezwaar tegen de dagvaarding te maken. Dat kan als je vindt dat je ten onrechte bent gedagvaard. Wees hier dan wel snel bij, want als je hier te lang mee wacht, is je bezwaar niet meer geldig.

Naar de rechtszaak

Als je besluit naar de zitting te gaan, is een advocaat niet verplicht. Je mag dus je eigen verdediging voeren. Het is in strafzaken echter wel verstandig om een advocaat in handen te nemen, zo sta je namelijk veel zekerder in je zaak.

 

Je bent ook niet verplicht om naar de zitting te gaan. Als je besluit dat je niet op komt dagen, ben je wel verplicht om een advocaat in te schakelen die de verdediging voor je regelt. De rechter moet dit dan ook goedkeuren, dus ook hier is het belangrijk dat je het op tijd regelt.

Tijdens de zitting

Tijdens de zitting van je strafzaak wordt je door de rechter ondervraagd. Als verdachte ben je dan niet verplicht om die vragen te beantwoorden. Na de ondervraging, komt het woord bij de officier van justitie te liggen. Deze zegt wat hij van de zaak denkt en daarna krijgt je advocaat het woord. Je advocaat probeert de argumenten van de officier van justitie te weerleggen en geeft argumenten om je te verdedigen. Jij of je advocaat krijgt vervolgens het laatste woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader