Gezondheid en Verzorging

Wat te doen bij gehoorschade?

Suizen, fluiten, zoemen, rinkelen. Op zich ‘klinken’ deze geluiden best onschuldig. Maar zodra je een van deze klanken non-stop hoort, kan zo’n geluid je leven behoorlijk beheersen. ‘Huh, wat zeg je?’ is een zin die niet alleen voor jezelf vermoeiend is maar ook voor je sociale kring. Als men alles tien keer moet herhalen is dit vervelend en daarnaast ook best zorgwekkend. Gehoorbeschadiging is er in veel verschillende gradaties, maar het kan gelukkig ook op verschillende manieren verholpen worden. Heb jij last van je gehoor? Lees dan snel verder!

  1. Hoe bescherm je jouw oren? 

Oordoppen zijn een van de beste en makkelijkste manieren om je oren te beschermen. We hebben het hier echter niet alleen over de ‘gewone’ schuim oordoppen. Deze dempen namelijk zo veel geluid dat je hele beleving verandert. Gelukkig zijn er in de loop der jaren veel verschillende soorten oordoppen bijgekomen. Denk aan oordoppen voor meerdere situaties, zoals in het verkeer, op werk, in een club of tijdens een concert. Deze zorgen ervoor dat niet al het geluid wordt gedempt. Ook is het mogelijk om oordoppen op maat te laten maken, zodat je zeker weet dat ze goed en lekker zitten. Op deze manier wordt oordoppen dragen een stuk toegankelijker én handiger. Jouw perfecte oordoppen gevonden? Zorg dan dat je ze altijd bij je hebt, zodat je in welke situatie dan ook je oren kan beschermen wanneer nodig!

  1. Staat het geluid in jouw omgeving te hard?

De afgelopen jaren heeft de technologie zich enorm ontwikkeld. Dit heeft zo zijn voordelen heeft voor onze gezondheid. Je oren beschermen? Een makkie! Met de decibel-app kun je bijvoorbeeld het geluidsniveau in je omgeving checken. Zo kun je waar je ook bent, overal inspelen op het geluid om je heen. Deze app is er vooral om je bewust te worden van hoe hard geluid kan zijn, en hoe erg onze oren hierdoor beschadigd kunnen worden. Ben je op een festival? Check dan het geluid en als de decibel te hoog staat, zorg dan dat je iets verder van de box gaat staan: dat scheelt al heel wat! 

  1. Draagt jouw levensstijl bij aan een goed gehoor?

De manier waarop je leeft heeft invloed op de werking van je lichaam. Zo ook op de kwaliteit van je gehoor. Eet je niet genoeg groente, vis of aardappelen? Dan kan het dat je lichaam een tekort heeft aan vitamine B3. Deze vitamine is essentieel voor een goede werking van je zenuwstelsel en zenuwen zitten ook in je oren. Vitamine B3 is geen wondermiddel, maar helpt wel degelijk bij het krijgen of behouden van gezonde oren. Maar niet alleen gezonde voeding is van belang; ben jij namelijk een roker? Dan is het goed om te beseffen dat dit ook invloed op je gehoor heeft. Uit onderzoek van Universiteit Antwerpen blijkt namelijk dat mensen die tien jaar lang een pakje per dag rookten, tien tot vijftien decibel minder hoorden. Dat is een enorm verschil! Gezonde oren? Let dan op je levensstijl en pas deze aan waar nodig.

Heb je toch twijfels? Ga naar de dokter/audicien!

Heb je toch regelmatig last van je oren? Dan is het verstandig om toch even een check te laten doen bij de dokter. Het kan zijn dat je te vaak en te veel hard geluid hebt meegekregen, waardoor je oren helaas zijn beschadigd. Geen tijd voor een uitgebreid bezoek aan de dokter? Dan kun je ook een online hoortest doen.

 

Helaas kunnen beschadigde oren niet onbeschadigd raken, maar gelukkig zijn er wel manieren bedacht om beter te gaan horen, namelijk: een gehoorapparaat. Ook als je nu denkt: “Maar daar ben ik toch nog veel te jong voor?” Hoef je je geen zorgen te maken, er zijn genoeg mensen die gehoorbeschadiging hebben (opgelopen) en die hier gebruik van maken. Net als oordoppen, zijn gehoorapparaten er ook in veel verschillende soorten en maten: van bijna onzichtbare toestellen, tot oplaadbaar via je telefoon, tot het ingebouwde lawaaireductieprogramma van zoals de Phonak p90. De technologie werkt ook hier weer in zijn voordeel: er is voor iedereen wat wils!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader